Kampsport varianter

Jeg har spekulert noen runder på dette med underholdning. Det finnes så utrolig mange måter med underholdning at det er vel ikke mulig å liste dem opp så det blir en fasit. For det som er underholdning for en gruppe mennesker kan være avsky for en annen gruppe mennesker dersom vi beveger oss i ytterkantene. Jeg kunne skrevet om Mikkel Rev og Bæ Bæ Lille Lam i hver eneste artikkel, men det tror jeg ville bli dyktig kjedelig. Det jeg har tenkt en del på er de som finner underholdning i kampsport. Men selv her er det mange grener.

Kampsport

Det er store vide temaer jeg treffer innom nå. Kampsport er også så stort at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal starte. Vi har Judo, karate og bryting som er de «vanlige» kampsportene som blir tilbudt barn og ungdom å være med og delta i når de er unge. Her lærer de både litt om forsvars og om angrep. Men de lærer vel også at dette er en sport som skal utøves i ordnede former og ikke i det private ute på gaten. Jeg vet ikke hvordan det er nå i dag dersom man skulle utøve noe av sin sport i et angrep ute på gaten. Mener jeg har hørt før at dersom det ble gjort så ble også den som utførte dette straffet. Det finnes jo mange teknikker i disse tre nevnte sportene som kan skade en motstander som ikke vet hvordan man forsvarer seg mot et slikt angrep.

Litt videre

Går vi litt videre så har vi flere former for boksing. Vanlig boksing som vi kjenner mest av fra vi har hatt flere gode boksere selv de senere årene. Nå er det vel på kvinnesiden vi er best, men det er ikke mange årene siden vi hadde både en og flere som kjempet høyt opp på herresiden.

Kvinnen jeg tenker på i dag heter selvfølgelig Cecilie Brækhus, men på herresiden har det vært flere. Ole «Lukkøye» Klemetsen, Magne Havnå, Steffen Tangstad og Thomas Hansvoll. Alle disse er boksere fra nyere tider. Norge har hatt noen meget gode boksere også før andre verdenskrig med for eksempel Peter Sanstøl.

Men alle disse sportene blir hardt kontrollert av en eller flere dommere konstant under kampens gang. Det kan jo skje at det sprekker ei leppe eller et øyenbryn og at det spruter ut litt blod, men blir det for galt så blir dette først undersøkt nøye før kampen eventuelt blir stanset,

Kickboksing og MMA

Men dersom man går over på de enda litt hardere kampsportene som kickboksing eller MMA fighting. Da spruter blodet ganske mye oftere og en eller begge utøvere blir ofte skadet.

Jeg har da hele tiden stilt meg selv spørsmål om hva det er som er så interessant å utøve en sport hvor store deler av målet er å skade motstanderen slik at vedkommende ikke er i stand til å kjempe mer mot deg!

Dette eller disse temaene kan det skrives mye mer om. Jeg får se om jeg skriver mer eller om jeg endrer kurs. Jeg synes det er god underholdning å se en skikkelig boksekamp eller en MMA fight bare for å ha sagt det!