Må vi underholdes hele tiden?

Nettbrett, smarttelefoner, lesebrett, spill konsoller og andre digitale dingser er blitt en viktig del av hverdagen. De er praktiske og underholdende, alt i en pakke. Spesielt gjelder dette de mindre dingsene som passer i lommen, i håndvesken eller i sekken. Årsakene til at vi tar dem med er selvsagt mange. Personlig så ønsker jeg å være tilgjengelig på telefon hele tiden, jeg vil kunne lese e-post og følge med på nyhetene.

Ulempen eller fordelen er at disse dingsene også kommer med mange underholdningsmuligheter. Når jeg har litt dødtid, mellom møter eller mens jeg venter på noe eller noen, bruker jeg telefonen eller nettbrettet til å underholde meg.  Et kjapt tastetrykk og jeg spiller spinnende spill eller løser quiz. Takket være gode og rimelige abonnement, kan jeg ha det mye moro uten å få en enorm telefonregning. Men…..har vi mistet noe her? Når kjedet du deg sist gang? (Altså kjedet deg fordi du ikke hadde noe å gjøre.)

Kunsten å kjede seg……

Jeg lovet meg selv å aldri si «da jeg var ung..», men jeg tar meg i å si akkurat det. Noe av det jeg husker best fra min barndom er egentlig at vi kjedet oss. Jeg tør påstå at jeg ikke kjedet meg så mye som jeg den gangen følte at jeg gjorde. Tross alt liker vi å overdrive litt i sosiale sammenhenger.

Fordelen med å kjede meg, ikke at jeg så det som en fordel da, var at jeg ble inspirert til å finne på ting. I mange tilfeller var vi en vennegjeng som prøvde ut forskjellige leker, fant på fanteri, lekte ute i naturen eller gjorde andre ting. Vi satt sjelden i ro og kjedet oss i timesvis, så lenge vi ikke ble detaljstyrt av voksne.

Ergo, ved at våre foreldre og foresatte lot oss få sitte i ro og kjede oss, fant vi på nye leker og opplevde mye spennende. Underholdningen vi omgir oss med i dag, skaper ofte passivitet og demper utforskertrangen vår. Kjeder vi oss, behøver vi bare å koble oss opp på nettet og vips; slutt på kjedsomheten. Paradoksalt nok ender mange opp med å kjede seg selv omgitt av dingser. Det er rett og slett for mange valg og det kan føles som man har «sett» alt før. Så det er trygt å si at kunsten å kjede seg er gått ut på dato.

Viktig å kjede seg

Det er et paradoks at hjernen trenger både underholdning og avslapping, spenning og ro. Det er også et faktum at hjernen reagerer forskjellig på forskjellige stimuli. Dermed kan det som er avslappende for en, oppleves som stressende for en annen.

Det mange sliter med er at hjernen får for få pauser. Resultatet er ofte at hjernen blir stresset og overarbeidet. Personen begynner gjerne å slite emosjonelt, blir rastløse eller på andre måter viser tegn til å ikke ha det helt bra. Det er viktig at hjernen får slappe av, får pauser hvor den kan lade seg opp igjen. Dessverre og heldigvis er hjernene våre forskjellige. Heldigvis fordi dette støtter vår individualisme. Dessverre fordi det gjør det vanskeligere å hjelpe personer å finne metoder for å «slå av» hjernen og la den stresse ned.

En viktig måte å finne ut hva som hjelper hjernen å slappe av og fremme avslapping er ved å kjede seg. Å la tankene flyte fritt, uten å fokuserer noe spesielt. Dette er også en av de mest kreative øyeblikkene for mange mennesker.

Å slå av de elektroniske dingsene

Flere forskere har kommet med rapporter som viser at lyset fra mobilene, nettbrett og andre elektroniske dingser virker forstyrrende på produksjonen av melatonin. Dette hormonet er et av de viktigste stoffene som kroppen produserer for å hjelpe personen med å sovne. Uten dette hormonet, sliter vi med å sovne og vi sliter med å få en godt natt søvn.

Dette er en av de mest kjente bivirkningene knyttet til elektroniske dingser, men det finnes flere. Det vi vet er at det er viktig å gi hodet, øynene og kroppen en pause fra elektronikken. Ikke bare ved å legge dem bort, men ved å fysisk skru dem av.

Det er også kommet rapporter som indikerer at WiFi nettverket i vanlige hus og i offentlige bygninger kan medføre mer stråling enn man før har vært klar over. Derfor kan det også lønne seg å slå av WiFi, og en ekstra fordel er at du og hjernen da må rette fokus et annet sted.

Vi bør ikke underholdes hele tiden

I en hektisk hverdag, bør vi alle vurdere å kutte ned på underholdningen.  Slå av dingsene og se hva som skjer. Og nei, det holder ikke å bare sette dem på lydløs, du kommer til å ville sjekke dem så lenge de er på. Hent frem igjen kjedsomheten og se om ikke dette gjør livet ditt rikere og mer inspirerende.