Tilbud om underholdning

Man er ikke veldig gammel før tilbudene om forskjellig underholdning bare strømmer mot deg. Før du begynner på skolen så er det mange som gjerne vil at du skal utnytte deres tilbud til deg. Og når du begynner på skolen og kommer oppover i klassene, ja da strømmer det enda flere tilbud om underholdning mot deg. Valgene er mange i løpet av livet når det gjelder slike tilbud. Så det gjelder å ikke forhaste seg, og kanskje lytte litt til både foreldre og til andre bekjente som har erfaring.

Barn

At barn er lette å påvirkes av forskjellige tilbud er det mange tilbydere som utnytter. Fristende tilbud som treffer barn og unge midt i deres synsfelt. Da blir det ofte «mas og kjas» mot foreldre om å benytte seg av det eller å kjøpe det som blir tilbudt. Det kan for eksempel være mange forskjellige leker som barnet kan ha stor underholdningsglede av i lang tid fremover. Men det kan også være ting som er ødelagt nesten før det kommer hjem til dere dersom det blir innkjøpt ute et sted.

Et nesten klassisk eksempel kan jeg bringe fra mine egne opplevelser;

Vi var på ferie, og vi var flere voksne og barn i samme gruppe. Så kommer det en gateselger som vil selge barneleker. Alle vi voksne var lite interessert i dette der og da. Men gateselgeren bare ignorerte oss voksne og gikk til «angrep» på barna i gruppen ved å tilby dem sine varer. Han viste de frem på flere måter og viste frem de som laget lyd og som påkalte oppmerksomhet både ved syn og hørsel. Dermed var «sirkuset» i gang. Flere av barna ville jo gjerne ha dette som han tilbød, men vi voksne var ikke særlig interessert som sagt. Men til slutt ga en av de voksne etter for maset fra sitt barn og dermed måtte flere gi seg. Det kunne jo ikke gjøres forskjell på barna. Regner med at du klarer å «tegne bildet i hodet nå». Han tilbød til barna – et av barna fikk gjennom viljen sin hos sine foreldre og han som hadde henvendt seg til barna fikk solgt flere gjenstander / leker.

Skolealdre

Når du kommer opp i skolealder kommer det massevis med tilbud om ulik underholdning. Fotball, korps, speider, sangkor, håndball, friidrett og mange forskjellige ting.

Noen begynner med flere av disse tilbudene og holder på dette i mange år. Noen begynner og slutter igjen raskt da de ikke finner noen underholdning i dette. Prøver andre ting og slik kan man «teste» ut forskjellige ting frem til man finner det man trives med som underholdning.

Ungdom

Tilbudene forandrer seg kanskje ikke så veldig mye opp gjennom skolealderen. Men det er ofte at man må bestemme seg for hva man ønsker å seriøst drive på med og ikke bare være med slik halvveis i flere ting. Det som først var underholdning i tidlig alder kan jo bli mer seriøst i litt mer voksen alder. Tenker da på de som gjør det spesielt godt og kanskje så godt at det blir deres levevei i en del av eller hele livet.