TV-program – realityserier

Jeg har lyst til å dvele litt ved dette med TV og programinnhold, for det er ikke noen tvil om at dette er noe som har endret seg vesentlig de siste tiårene. Jeg er nok ikke den rette å spørre når TV-program skal evalueres og diskuteres, og det kommer rett og slett av at jeg ser svært lite TV. Jeg har nok aldri vært noen ivrig TV-seer noen gang, men det siste tiåret har jeg trappet det ytterligere ned. Det er mange årsaker til det, både jobbsituasjon med lite fritid – men også programmene som tilbys gjør at jeg prioriterer bort TV.

Hva er det vi ønsker å se?

Det har tidligere blitt skrevet litt om TV som underholdningskanal, og også litt om TV sin historie og utvikling i Norge. Denne artikkelen retter seg mer mot TV-programmene, og er nok mer en egenrefleksjon og kommentering – enn ett faktabasert innlegg. Det er ikke noen tvil om at TV er en knallhard kamp om seere, og det gjelder for kanalene å finne ut hva vi ønsker å se. Men noen ganger føler jeg det nesten er motsatt, og at vi ofte begynner å se på det som sendes helt ukritisk.

Realityprogram

Realityprogram

La meg bare si det med en gang at jeg ikke er en reality-TV seer, jeg har så klart vært innom å sett litt i ny og ned men det er alt. Det er noe med dette TV-konseptet som ikke tiltaler meg, og det gjelder de fleste reality-seriene med noen få unntak. Jeg skal ikke gå inn på detaljer og kommenteringer rundt hvert enkelt program, men ser mer generelt på reality som konsept. Jeg vet at de fleste realityprogram har gode seertall, og da er vi tilbake til det jeg nevnte tidligere – nemlig at vi som TV-seere starter å se på det TV-kanalene velger å sende.

Inneholder forskjellige form grep

Om vi skal se litt på det TV-faglige rundt reality-TV, så kan man si at denne type program har form grep både fra fiksjonsfilm, dokumentarfilm og dramatikk – kanskje med mest vekt på det siste. Det at denne type TV-serier ikke bruker skuespillere kan i seg selv være spennende og annerledes, det er med andre ord «vanlige» mennesker som settes inne i forskjellige settinger. Det veksles mellom dagligdagse oppgaver i et hvilket som helst miljø, til mer arrangerte oppgaver hvor ofte forskjellige konkurranser skal gjennomføres.

De forskjellige norske realityseriene

Konseptet er ikke norsk, og som så mye annet har de fleste av dem sitt utspring i USA. Men nå har vi hatt mange år med reality i Norge også, og det hele startet med Big Brother for en del år tilbake. Jeg må nok innrømme at jeg så på det meste av den første serien av Big Brother, men konseptet gav meg mindre og mindre etter hvert som nye serier kom til. Paradise Hotel, Sjarmørskolen, Farmen og Robinsonekspedisjonen er alle kjente norske realityserier som har hatt relativt gode seertall. De norske produsentene av denne type program, er bundet opp av en «oppskrift» fra selskapene hvor de aktuelle seriene er kjøpt fra.