Underholdning i utlandet

Å leve i et annet land og søke underholdning der kan også være ganske artig. Det er mange varianter av underholdning her som man aldri vil kunne få oppleve hverken i Norge eller i Europa kanskje. Men noe av det kunne lett ha blitt en god underholdning begge plassene.

Boksing har jo blitt tillatt i Norge i den senere tiden, så kanskje både Sumo bryting og Thai boksing hadde blitt en hit – hva vet jeg? Men i Thailand for eksempel er det mye dans som står på underholdnings programmene rundt omkring.

Thai dans

For å se litt på blandingen av dans og thai boksing da. Foran alle kamper i thai boksing sporten blir det utført en klassisk rituell dans av begge utøverne. Denne dansen heter «Wai khru ram muay» og blir danset for å vise seg frem og vise teknikken han har. Dansen er også en takk til sin lærer og til hans familie. Dansen blir danset etter en pipende musikk form som heter pee chawa. En thai bokse kamp som vi kaller for thaiboksing heter der nede i Thailand muay Thai.

Thai dans

Pole dans

Det er vel viden kjent at det er mange single menn som drar på ferie til Thailand. Den dansen de kanskje kjenner best til som underholdning er pole dans. Det er en dans som utføres på Go-Go barer. Underholdnings dans fremføres også i mange andre sammenhenger i Thailand og er i mange tilfeller utført av kathoyer («tredjekjønnet»).

Klassisk dans

Det thailandske folket bruker ofte dans for å uttrykke noe. Klassisk dans og enda mer folkelige dansedramaer er helt vanlig å se i Thailand. Og det finnes så mange former for dans som vi i Europe og Norge ikke kjenner til. Mange av dansene er importert for mange år siden, slik at de i dag er benyttet som ren thailandsk dans. Khon er den dansen hvor man kan se at danserne er maskerte. Dette er en klassisk dans i Thailand som stammer fra og som følger den indiske tradisjonen Natyasjastra. Her blir forskjellige fortellinger fortalt gjennom dansen. Fortellingene stammer fra Ramakien som er den nasjonale versjonen av Ramayana som kommer fra India. Alt av koreografi, kostymer og roller følger og det er viktig at det følges tradisjonen fra gammelt av. Denne tradisjonen stammer fra Sukhothai og Ayutthaya riket. Selve dansen har 108 basis trinn, men det kan forekomme enkelte varianter. Kroppen holdes stille mens hender og føtter er det som beveger seg og forteller det som skal fortelles. I tillegg til maskene kan det også være at det benyttes forskjellig utstyr på hender og fingrene slik at det gis inntrykk av ekstra lange negler og uthever bevegelsene gjort med hender og fingre.Det er enda flere klassiske danser, men dette er den som oppfattes som den viktigste.

Folkedanser

Det er også mange forskjellige folkedanser i landet og de varierer en del ettersom hvilken del av landet man befinner seg i. Er man i syd så finnes det nære kulturelle bånd til Malaysia, og gjør at dansene er noe preget av det som finnes der. En dans der nede i syd er en som kalles for «tari kipus payong» på thai og er en dans som inneholder bruk av vifter og parasoller.

Folkedanser