Underholdning land og strand rundt i Norge

Temaet underholdning er enormt stort. Det er jo nesten opp til deg selv hva du finner underholdende. Men det er selvfølgelig ting som er normale og som vises frem for publikum det er snakk om. Ting som skjer hjemme i private forhold får bli et annet kapittel en annen gang. Nå skal jeg i de neste artiklene beskrive litt om forskjellige typer underholdning for store og små. Alt fra det lille lokale arrangementet til den store paraden på 17. Mai til sceneopptreden midt på store torvet i hovedstaden. Det er bare så mye mellom her at jeg rekker aldri å få med meg alt, men jeg skal svinge innom så mye forskjellig jeg bare klarer å si noen ord.

Magi

Jeg begynner med litt om trylling og magi. Trylling kan være flere forskjellige ting. En tryllekunstner står foran deg og gjør forskjellige triks, en illusjonist kan gjøre sine triks, eller før i gamle dager var det heksedoktoren som oftest som hadde hånd om og kunnskap om svart magi og slikt.

Det mest vanlige vi ønsker å se i dag er kanskje en tryllekunstner som utfører sine triks på en scene foran oss. Vi vil jo gjerne følge med og se om det er mulig å avsløre vedkommende på noen måte.

En helt vanlig oppsetning i dag:

Du er invitert til et show på det lokale underholdnings stedet. Du ankommer sammen med noen venner og dere får tildelt et bord nær en scene. På scenen står det ferdig oppstilt et lite bord, en liten stol og en mikrofon. Samt ei kasse som du ikke ser mer av. Du er på trylle- eller magisk show!

Vedkommende som skal være tryllekunstner kommer på scenen til heftig applaus fra publikum. Det kan være kanskje 100 mennesker i salen bak deg. Jammen et populært show dette.

Han på scenen virker til å være en god tryllekunstner i mine øyne. Det kommer kort triks, tørklær i metervis kommer frem både her og der og der skvatt det jammen frem en due fra flosshatten hans. Det ene trikset etter det andre og publikum klapper og er fornøyde. Jeg fatter ingenting av hvordan de får det til, men nå igjen har jeg jo sett det med egne øyne på nært hold.

Illusjonister

En illusjonist bruker ofte større ting for å vise sine triks. Illusjonisme er jo også trylling – det innebærer å få deg til å se ting du egentlig ikke ser uten at du merker det. Ordet illusjon betyr jo nettopp synsbedrag og klarer de å få deg til å se «feil ting» så har de jo lykkes.

Et gammelt triks fra en illusjonist er jo dette med å sage en dame i to deler. Og begge delene av kroppen må jo bevege på seg slik at ikke er noen tvil. Men i dag er det et lite og gammelt triks. Den store illusjonistkongen de senere årene har jo vært David Copperfield.

Han har utført utrolig illusjoner. De alene kan man skrive så mye om at jeg velger å avslutte bare ved å nevne hans navn!