Underholdningen har endret seg

Når jeg tenker meg om, så burde kanskje overskriften heller ha vært «Vi har endret våre krav og bruk av underholdning» Men om vi ser det fra den ene eller andre siden, så har altså mye endret seg i løpet av noen år. Jeg skal være mer konkret og forsøke å sette søkelyset på et avgrenset område, og min påstand er at vi i dagens samfunn vil underholdes nærmest hele tiden. Vi kommer så klart ikke utenom internett i denne forbindelse heller, internett for jo både skylden og æren for det meste som skjer. Men tiden hvor ukens underholdningstilbud på TV var høydepunktet, er altså for lengst avsluttet. Mobiltelefoner er det som i hovedsak underholder oss i dag, ja i en del tilfeller kanskje i overkant mye også vil mange si.

YouTube

Siden temaet jeg nå skriver om egentlig er enormt stort og bredt, så velger jeg å avgrense det til å skrive om YouTube. Jeg nevnte innledningsvis internett, og bruken av dette sett i lyset av det underholdningsmessige i livene våre. Så la oss dvele litt ved dette, og kanskje bli litt bedre kjent med YouTube som inneholder alt fra underholdning – og til nær sagt alt annet mellom himmel og jord. Men det som uansett er typisk og særpreger YouTube, er at den inneholder kortere og lengre videoer/filmer.

Grunnlagt i 2005

Det er altså ikke mer enn 14 år siden at YouTube så dagens lys, og etter den tid har alt skjedd i en rasende fart for det etter hvert så kjente nettstedet. YouTube er det suverent største nettstedet for opplasting og visning av videoklipp, og som mange sikkert vet har man også mulighet til å dele innholdet med andre nettbrukere.

Grunnlagt i 2005

Kjøpt av Google

For å være nøyaktig så ble YouTube grunnlagt 14.februar 2005, og hadde sin offisielle åpning november samme år. I oktober 2006 altså et snaut år etter åpningen, ble YouTube kjøpt opp av giganten Google. Videoklippene hadde i oppstarten en maksimal varighet på 10 minutter, men i 2011 ble denne økt til 15 minutter som standard. Men utvalgte brukere ble gitt muligheten til å laste opp langt lengre klipp, og i 2010 kom også muligheten for å kunne leie langfilmer via YouTube sine tjenester – i alle fall i enkelte land.

Enorm utvikling

YouTube har blitt så stort så det er vanskelig å forestille seg det. Det at det i 2012 daglig ble vist cirka 4 milliarder filmklipp på nettstedet – ja det gir oss et bilde av hva vi snakker om. Jeg har ikke noen tall for 2019, men det har ganske så sikkert ikke blitt noe lavere tall eller mindre bruk av YouTube. Hvis vi ser aktiviteten hvert minutt, så snakker vi om cirka 60 timer med opplastet video hvert eneste minutt.

Oppdaget via YouTube

Det er mange som bruker YouTube til å promotere seg selv, det være seg innen det meste – men kanskje mest innenfor film- og musikkverden så klart. Kjente artister som Esmèe Denters og Justin Bieber, ble faktisk oppdaget på denne måten.